Ce sunt lumenii și la ce sunt ei utili?
Lumenii (lm) sunt unitatea de măsură pentru fluxul luminos. Lumenii ne spun care este gradul de luminozitate la nivelul sursei de iluminat sau într-un mod simplist explicat câtă lumină degajă lampa.
Este important să cunoști câți lumeni au la sursă corpurile de iluminat pe care urmează să le montezi pentru a ști câtă lumină vei avea în cameră. În mod normal, cu cât sunt mai mulți lumeni, cu atât mai luminată va fi încăperea.
În oferta noastră vei găsi o gamă variată de corpuri de iluminat care au de la 50-100 lm, până la peste 3.000-4.000 lm. De exemplu, avem spoturi pentru tavan care au un flux luminos la sursă de doar 70lm (pentru iluminat de accent), dar și spoturi mari care ajung și până la 3.000 lm (pentru spații înalte, ex. spații comerciale). În cazul plafonierelor poți găsi modele și cu peste 4000 lm, fiind suficiente pentru a asigura un iluminat general într-o cameră spațioasă.
Câți lumeni sunt necesari într-o cameră?
Există standarde care pot fi luate în calcul pentru proiectul tău de iluminat. Totuși, trebuie să ai în vedere diferite aspecte importante, precum suprafața și forma camerei, culorile de pe pereți, mărimea ferestrelor, înălțimea tavanului și, nu în ultimul rând, nevoile tale.
Considerăm că ultimul factor este cel mai important. Dacă, de exemplu, în dormitor ai un birou, cu siguranță îți este utilă o sursă de lumină cu mai mulți lumeni în acea zonă. Pe de altă parte, dacă dormitorul este doar pentru odihnă, ai nevoie de o lumină generală blândă care să te invite la somn. Cel mult, poți opta pentru câteva puncte luminoase în zona patului pe care le poți obține cu ajutorul unor aplice de pat care au lumină pentru citit.
Punct de reper. Cum calculezi de câți lumeni ai nevoie?
Calculul simplu implică suprafața camerei și numărul necesar de lucși (lx) per metru pătrat în funcție de spațiul ales. Lucșii reprezintă cantitatea de lumină care ajunge pe suprafața luminată (ex. lumina care ajunge pe o masă de lucru).
Formulă de calcul lumină necesară
*Mai jos găsești o listă de valori exprimate în lucși recomandate per metru pătrat în funcție de tipul de cameră/zonă. Acestea pot fi luate ca reper și sunt utile pentru a-ți face o idee despre ce înseamnă un iluminat ideal. Vei regăsi intervale de referință, unde limita mimină reprezintă un iluminat general, iar limita maximă reprezintă un iluminat funcțional care ar trebui regăsit în zonele de lucru (birou, zona canapelei, masă, blat de lucru, zonă de citit).
EXEMPLU. Ai de calculat nivelul de lumină necesar într-un dormitor de 25 mp. Astfel, vei avea nevoie de aproximativ 1.250 – 3.750 lm (25mp x 50/150 lx).
Pentru un calcul mai exact, în cazul în care din suprafața dormitorului 5 mp sunt dedicați unui birou de lucru, iar ceilalți doar pentru zona patului, poți calcula astfel: (20mp x 50 lx) + (5 mp x 300 lx) = 2500 lm.
PONT. Dacă ai pereții vopsiți în culori închise, poți să mai adaugi până la 10-15 lumeni per metru pătrat. De asemenea, poți să scazi din lumeni (-10-15 lm/mp) pentru încăperile cu pereți deschiși la culoare sau cu tavanul mai jos.