Coș de cumpărături

Doar două litere și două cifre sunt suficiente pentru a spune foarte multe despre un corp de iluminat. Vorbim de IP (Ingress Protection), care este un grad de protecție ce ne dezvăluie cât de rezistent este corpul de iluminat în condiții de umiditate sau când este expus la praf.

Literele IP sunt mereu urmate de două cifre, prima indică cât este de protejată lampa împotriva corpurilor străine solide de diferite dimensiuni, pe când cea de-a doua cifră ne spune cât de potrivită este să fie expusă la umiditate. Prin urmare, selecția de lumini având IP-ul potrivit pentru condițiile unde vor fi montate le asigură o durată de viață mai mare.

Cu cât IP-ul este mai mare, cu atât corpurile de iluminat pot fi mai protejate. Cele care sunt montate în exterior sau chiar în cabina de duș trebuie să aibă un IP ridicat, fiind expuse la umiditate ridicată.

Un alt exemplu este iluminatul dintr-un cadru industrial sau dintr-un depozit, unde poate fi o expunere excesivă la praf sau corpuri solide străine de mici dimensiuni. În acest caz, un corp de iluminat neprotejat va fi afectat, iar performanța lui va scădea în cel mai scurt timp.


Ce înseamnă fiecare tip de IP?

Ca regulă generală, corpurile de iluminat cu IP20 sunt cele pentru interior care nu sunt expuse la umiditate. Pentru baie, în funcție de unde sunt plasate, ai nevoie de corpuri de iluminat cu minim IP44. În exterior, pentru iluminatul grădinii sau al fațadelor, folosește lămpi cu cel puțin IP65, care au protecție ridicată la apă. Cu cât expunerea la apă este mai îndelungată, cu atât gradul de protecție trebuie să să fie și el mai mare. De exemplu, în cazul spoturilor pentru piscină, care sunt scufundate în apă, este obligatoriu IP68.

Pentru a fi mai simplu să analizezi ce IP este indicat pentru nevoile tale, explicăm mai jos fiecare cifră care formează IP-ul unui corp de iluminat.

Tabel grad protectie corpuri iluminat


Prima cifră poate fi între 0 și 6, unde 0 înseamnă faptul că avem un corp de iluminat neprotejat la corpuri solide străine. Dacă dorești să cumperi corpuri de iluminat pentru interior, te poți orienta către un grad de protecție scăzut.

  • IP1x – Corpul de iluminat are protecție împotriva pătrunderii corpurilor solide mai mari de 50 mm, de exemplu mâna.
  • IP2x – Corpul de iluminat are protecție împotriva pătrunderii corpurilor solide mai mari de 12,5 mm, de exemplu degetul.
  • IP3x – Corpul de iluminat are protecție împotriva pătrunderii corpurilor solide mai mari de 2,5 mm, de exemplu șurubelnița.
  • IP4x – Corpul de iluminat are protecție împotriva pătrunderii corpurilor solide mai mari de 1 mm, de exemplu fire metalice.
  • IP5x – Corpul de iluminat are protecție limitată împotriva prafului. Poate fi montat într-o cameră tehnică sau într-un garaj.
  • IP6x – Corpul de iluminat are protecție totală împotriva prafului. Poatre fi montat în zone industriale, depozite, ateliere de lucru.


A doua cifră poate fi între 0 și 8. Mai nou, sunt corpuri de iluminat care ajung și la 9, acestea fiind soluții de iluminat profesionale (ex. lanterne pentru scafandri).

  • IPx1 – Corpul de iluminat este protejat împotriva căderilor verticale de picături de apă.
  • IPx2 – Corpul de iluminat este protejat împotriva căderilor de picături de apă la o înclinație de până la 15° față de verticală.
  • IPx3 – Corpul de iluminat este protejat împotriva căderilor de picături de apă la o înclinație de până la 60° față de verticală.
  • IPx4 – Corpul de iluminat este protejat împotriva stropirii cu apă, indiferent de direcție.
  • IPx5 – Corpul de iluminat este protejat împotriva jeturilor de apă, indiferent de direcție.
  • IPx6 – Corpul de iluminat este protejat împotriva jeturilor de apă puternice, indiferent de direcție.
  • IPx7 – Corpul de iluminat este protejat împotriva scufundării temporare în apă (adâncime de 15 cm - 1 m).
  • IPx8 – Corpul de iluminat este protejat împotriva scufundării permanente în apă (în condițiile prevăzute de producător).


Ce tip de IP este potrivit pentru fiecare cameră?


IP pentru living, dormitor sau hol

Este puțin probabil ca în dormitorul, livingul sau holul casei tale să existe un grad mare de umiditate sau praf. Prin urmare corpurile de iluminat fără IP pot fi o soluție. Noi recomandăm totuși să alegi soluții de iluminat cu IP20 pentru interior.


IP pentru bucătărie

Pentru bucătărie, trebuie să ai în vedere unde vor fi montate corpurile de iluminat. Dacă sunt plasate chiar deasupra aragazului sau chiuvetei, ai nevoie de minim IP44. Astfel, nu este niciun risc dacă luminile sunt expuse la stropi de apă sau la umiditate cauzată de condens. În zona mesei pot fi folosite corpuri de iluminat cu IP20.


IP pentru baie

Baia este singurul loc din casă care are nevoie obligatoriu de corpuri de iluminat cu protecție la apă. În cabina de duș sau în cadă, trebuie alese spoturi cu IP67, dat fiind că vor fi expuse la jeturi de apă sau chiar scufundate pentru o scurtă perioadă de timp. Dacă sunt montate imediat deasupra căzii sau dușului, alege corpuri de iluminat cu IP65. Deasupra chiuvetei sau în apropierea căzii ai nevoie de lumini cu IP44. Dacă sunt montate în afara acestor zone și nu sunt expuse la umiditate sau condens, recomandăm să aibă minim IP20.


IP pentru exterior

Dacă montezi luminile în grădină, terasă sau foișor, IP-ul nu trebuie neglijat. Un corp de iluminat care este expus la ploaie, trebuie să aibă un IP ridicat, de preferat IP67. Pentru piscină sau o fântână, dacă luminile sunt scufundate, alege IP68. Pe de altă parte, în cazul corpurilor de iluminat care au o protecție oferită de un tavan ca în cazul unei terase, este potrivit și IP54.


Analizează cu atenție locul unde ai nevoie de o sursă de lumină și alege corpuri de iluminat cu IP potrivit. Dacă ai nelămuriri, te rugăm să ne scrii și îți putem oferi sprijin specializat în acest sens.