Coș de cumpărături

Urmează să te muți în casă nouă, vrei să renovezi sau să construiești o casă? Nu uita să pui pe listă tot ce ai nevoie pentru iluminatul casei și să nu lași pe ultima sută achiziționarea lămpilor. Având un plan clar de iluminat, totul îți va fi mult mai simplu. Căutarea și cumpărarea de corpuri de iluminat nu vor mai fi generatoare de stres, iar în plus poți da comenzi speciale fără a fi presat de timp.

Pentru a-ți veni în ajutor, îți aducem în atenție cinci aspecte pe care să le ai în vedere când îți alegi luminile pentru casa ta. Ca regulă generală, corpurile de iluminat cu finisaj de calitate pot scoate din anominat orice spațiu, îi dau personalitate și, mai mult, pot avea efect pozitiv asupra ta. Iată și celelalte puncte de pe lista noastră:


  1. Încearcă să pui lumini acolo unde este cu adevărat necesar. Nu umple camera cu prea multe lumini, pentru că altfel vei crea atmosfera unui showroom. Uneori, poate ai nevoie doar de un corp de iluminat ales cu atenție pentru a schimba atmosfera în cameră. Prin urmare, aplică principul: calitatea este mai importantă decât cantitatea.
  2. Iluminatul poate influența persoanele din încăpere. De exemplu, o lumină prea rece poate să-ți cauzeze înainte să adormi. De asemenea, dacă în zona biroului ai o lumină prea caldă, te vei simți mai relaxat, iar productivitatea va scădea.
  3. Culoarea din cameră poate să afecteze modul în care percepem lumina. O cameră zugrăvită sau decorată în culori închise are nevoie de mai multă lumină.
  4. Nu ignora dimensiunile camerei. Dacă optezi pentru o lustră, trebuie să ai în vedere proporțiile ei și cât de jos va fi suspendată. Același principiu trebuie aplicat și în cazul celorlalte corpuri de iluminat decorative. Soluții de iluminat există pentru orice tip de spațiu, de aceea e suficient doar să știi de ce anume ai nevoie.
  5. Aplică tehnica iluminatului în straturi! Fiecare cameră din casa ta trebuie să aibă un mix de lumini care să acopere cele trei tipuri de iluminat de interior: general, de accent și funcțional. De exemplu, în dormitor, poți începe cu alegerea unei lustre sau plafoniere pentru tavan. La nivelul patului, poți opta pentru aplice cu lumină de citit, iar într-unul dintre colțurile camerei poți pune un lampadar cu lumină caldă. Acest principiu poate fi aplicat și pentru celelalte camere. Analizează toate nevoile tale și alege corpuri de iluminat potrivite pentru fiecare „strat” al camerei.


Tipuri de iluminat pentru interior

Continuând ideea de la punctul cinci de mai sus, explicăm mai pe larg fiecare tip de iluminat pentru interior. Ideal este ca mai ales în spațiile mari, precum într-un living sau într-o bucătărie open space, să ai pe cât posibil toate tipurile de iluminat. Astfel, te vei bucura de un confort vizual ridicat.

Iluminat general - spoturi incastrate Iluminat functional - lampa suspendata canapea Iluminat accent - spoturi LED aplicate


Iluminatul general

Iluminatul general este descris ca cel care asigură o lumină uniformă, suficientă pentru întreaga încăpere, cu ajutorul căreia vezi noaptea în fiecare colț al camerei. Este asigurat în special de un corp de iluminat care este montat pe tavan, deci poate fi o lampă suspendată, o plafonieră sau o șină cu spoturi LED.

Iluminatul general este cel care este vizibil cu ușurință la nivelul capului și asigură lumina ambientală pentru întreaga cameră. Prin urmare, tipul de lumină ales pentru iluminatul general este foarte important. Alege lumini calde pentru spațiile de relaxare și lumini neutre spre reci pentru spațiile unde ai nevoie de concentrare.


Iluminat funcțional

Rolul acestui tip de iluminat este clar definit. Lumina funcțională te ajută să desfășori anumite activități pentru care ai nevoie de o lumină extra. Ea este folosită strict în zona în care ai nevoie, nu are rol de a lumina întreaga încăpere și este folosită doar atunci când este nevoie. Cititul, gătitul, pictatul, rezolvarea temelor, un hobby de tip handmade, un boardgame sau un puzzle pot să necesite o lumină dedicată funcțională.

O aplică cu lumină de citit plasată în dreptul patului, un lampadar modern pus lângă canapea sau un spot orientabil montat pe tavan și îndreptat spre o masă pot fi câteva exemple de corpuri de iluminat care asigură o lumină funcțională.


Iluminat de accent

Iluminatul de accent are rol decorativ și adaugă personalitate camerei. Luminile de accent necesită creativitate și au rol de a pune în valoare anumite colțuri ale camerei. Ele pot fi folosite pentru a evidenția o plantă, un perete cu un tapet original sau o textură specială, un obiect de artă, o draperie, un tablou sau o zonă cu fotografii.

Spoturile orientabile te pot ajuta să creezi un iluminat de accent, îndreptându-le în zonele dorite. În oferta noastră găsești spoturi care vin într-o paletă largă de dimensiuni și finisaje.


4 criterii care stau la baza alegerii luminilor

Având însușite cunoștințele de mai sus și după ce ai creionat în mare ce corpuri de iluminat ai nevoie pentru fiecare cameră a casei tale, este timpul să treci la selecția lor. Recomandarea noastră este să folosești filtrele disponibile în fiecare categorie, iar dacă ai nevoie de sprijin extra în alegerea produselor, te rugăm să ne scrii și îți putem oferi consultanță în acest sens.

Pe lângă aspectele care țin de aspect (formă, dimensiuni, finisaj, soclu), iată 4 criterii principale în baza cărora sa filtrezi corpurile de iluminat.


CRI – Indice de redare a culorilor

Pentru ca obiectele luminate să aibă culorile cât mai naturale atunci când le privești, alege corpuri de iluminat cu CRI cât mai mare. Recomandăm să ai în vedere lumini care au minimum CRI80. În oferta noastră găsești mii de produse care respectă acest standard, multe dintre ele depășind și CRI90. O lumină cu CRI mare este recomandată mai ales dacă este folosită în iluminatul general.


IP – grad de protecție la materiale solide și lichide

IP (Ingress Protection) arată nivelul de rezistență al corpului de iluminat la materiale solide și lichide. În general corpurile de iluminat pentru interior au toate cel puțin IP20. Excepție fac cele pentru baie, camera tehnică sau balcon. Pentru baie este recomandat să ai spoturi sau aplice cu minim IP44. La fel este și în cazul corpurilor de iluminat pentru balcon. Dacă gradul de expunere la apă este mai ridicat, trebuie avut în vedere să selectezi corpuri de iluminat cu minim IP65. Pentru mai multe detalii, îți recomandăm articolul: Tot ce trebuie să știi despre Gradul de protecție IP.


Temperatură de culoare

Alege corpuri de iluminat având temperatura de culoare potrivită pentru fiecare încăpere din casă. Despre acest subiect poți găsi mai multe informații în articolul nostru dedicat Temperatura de culoare – explicată pe înțelesul tuturor.

Pe scurt, alege lumini calde (2700K-3000K) pentru zonele în care preferi să te relaxezi sau ai nevoie de o atmosferă primitoare (dormitor, living, hol) și lumini neutre pentru încăperile unde ai nevoie de atenție și să fii mai activ (bucătărie, baie).


Cantitatea de lumină

Fluxul luminos măsurat în lumeni determină care este gradul de luminozitate la nivelul sursei de iluminat sau mai simplist spus câtă lumină vei avea în cameră. Având dimensiuni și nevoi diferite, fiecare cameră necesită o cantitate de lumină diferită. O formulă care stabilește numărul de lumeni necesari dintr-o cameră spune că trebuie înmulțită suprafața camerei cu numărul de lușci necesari per metru pătrat în funcție de tipul camerei (suprafață cameră x necesar lucși). Am abordat subiectul pe larg în articolul Ce sunt lumenii și la ce sunt ei utili?, unde poți calcula numărul de lumeni necesari pentru fiecare cameră. Nu uita că numărul total de lumeni nu trebuie să vină de la o singură sursă de iluminat. Aplică iluminatul în straturi și bucură-te de un confort vizual ridicat.


Sperăm că îți vor fi de folos informațiile oferite. Dacă ai un proiect de iluminat la care lucrezi și ai nevoie de sprijin în alegerea luminilor potrivite, te rugăm să ne scrii.