Coș de cumpărături

Pentru o înțelegere mai clară a specificațiilor corpurilor de iluminat, am realizat un mini glosar cu termeni și expresii des întâlnite în descrierile produselor. Te invităm să le descoperi pe fiecare în parte.


Iluminat general

Iluminatul general este iluminatul principal al încăperii. În mod frecvent, iluminatul general este asigurat de un corp de iluminat care este montat pe tavan (suspendat, aplicat sau încastrat). Iluminatul general este susținut de iluminatul de accent.


Iluminat de accent

Iluminatul de accent este folosit pentru a evidenția anumite zone din încăpere, un tablou, un obiect de artă sau o floare.


Iluminat wall-washing

Iluminatul wall-washing este o tehnică de iluminat pentru exterior. Corpul de iluminat „spală” cu lumină fațada. În cazul acestei tehnici, corpul de iluminat trebuie plasat la o distanță destul de mare de perete pentru a reda o lumină uniformă pe acesta, pe toată înălțimea lui.


Iluminat wall-grazing

Iluminatul wall-grazing este un iluminat pentru fațade și poate fi realizat prin plasarea spotului sau a proiectului aproape de perete pentru a-i accentua textura. Este recomandat pentru clădirile istorice.


Temperatură de culoare

Temperatura de culoare se măsoară în Kelvin. În cazul corpurilor de iluminat cu LED vei regăsi valori cuprinse între 2200K și 6000K. Contrar așteptărilor, cu cât valoarea este mai mică, cu atât lumina este mai caldă. La polul opus, cu cât temepratura de culoare este mai mare, cu atât lumina este mai rece. Tipurile de temperaturi de culoare cel mai de întâlnire sunt alb extra-cald 2700K, alb cald 3000K, alb neutru 4000K și alb rece 6000K. În fiecare categorie de corpuri de iluminat de pe site-ul nostru ai opțiunea să filtrezi produsele după temperatura de culoare. 


Pentru mai multe explicații despre temperatura de culoare și ce tip de lumină trebuie să alegi în funcție de tipul camerei, citește articolul Temperatura de culoare – explicată pe înțelesul tuturor.


Dynamic white

Corpurile de iluminat cu dynamic white pot avea mai multe temperaturi de culoare. Ele au trepte de temperatură a luminii (exemplu: alb caldă-neutră-rece).


CRI – Indice de redare a culorilor

Indicele de redare a culorilor reprezintă o scală care măsoară cât de real menține lumina generată de lampă culorile obiectului luminat. CRI se măsoară de la 0 la 100, unde 100 este nivelul maxim, corespunzător luminii naturale. Cel mai des vei întâlni corpuri de iluminat cu CRI80, dar în oferta noastră găsești inclusiv spoturi cu CRI98.

Indice redare culori CRI - corpuri iluminat


Lumeni

Lumenii (lm) sunt unitatea de măsură pentru fluxul luminos. Ei determină care este gradul de luminozitate la nivelul sursei de iluminat. Citește pe larg despre acest subiect în articolul Ce sunt lumenii și la ce sunt ei utili? 


IP – grad de protecție la materiale solide și lichide

Gradul de protecție IP (Ingress Protection) arată nivelul de rezistență al corpului de iluminat la materiale solide și lichide. Literele IP sunt urmate mereu de 2 cifre. Prima cifră arată gradul de protecție împotriva corpurilor străine solide. Cea de-a doua cifră indică gradul de protecție împotriva lichidelor. Pentru mai multe explicații și exemple de IP-uri potrivite pentru diferite spații, citește articolul Tot ce trebuie să știi despre Gradul de protecție IP.

Pentru a înțelege ce IP este potrivit la exterior, descoperă articolul IP65 - explicat de la A la Z.


IK – grad de protecție la șocuri

Gradul de protecție IK arată nivelul de rezistență al corpului de iluminat la șocuri. Cele două litere IK sunt urmate de două cifre, de la „00” până la „10”. Cu cât numărul este mai mare, cu atât corpul de iluminat are un grad de protecție la șocuri mai mare. Acest grad trebuie avut în vedere în special în cazul spoturilor încastrate pentru exterior, care sunt mai expuse la șocuri. În oferta noastră găsești spoturi cu IK09 sau IK10, peste care se poate merge sau trece cu mașina.


Clasa de siguranță sau de protecție

Corpurile de iluminat aflate sub tensiune sunt încadrate în una dintre cele trei clase de siguranță.


  • Clasa de siguranță I – corpul de iluminat are împământare. Acest tip de clasă de protecție va fi întâlnită în special la corpurile de iluminat al căror finisaj este din metal.
  • Clasa de siguranță II – protecția corpului de iluminat este realizată cu dublă izolare. Corpurile de iluminat izolate dublu au fost proiectate pentru a funcționa în siguranță fără a mai fi necesar un cablu de împământare. Ele au un strat interior pentru a se asigura că componentele electrice nu pot intra în contact direct cu exteriorul. 
  • Clasa de siguranță III – tensiune joasă de protecție. Corpurile de iluminat cu această clasă de protecție funcționează numai cu tensiune de alimentare redusă, iar ea poate fi generată de baterii sau transformatoare.


LED

LED vine de la „Light Emitting Diode”. Sursele de iluminat cu LED au o durată de viață mai mare, consumă mai puțin și oferă o lumină direcțională.


RGB

RGB vine de la denumirea celor trei culori primare: roșu (red), verde (green) și albastru (blue). Cele trei culori pot fi combinate în cantități diferite pentru a obține orice altă nuanță. Tipul de iluminat RGB poate fi întâlnit la corpuri de iluminat liniare LED pentru exterior sau la benzi LED.


Dimabil

Dacă un corp de iluminat este dimabil, presupune că intensitatea luminii sale poate fi reglată manual.


Difuzor

Difuzorul ajută la crearea efectului de lumină difuză. Un difuzor dispersează lumina și nu lasă vizbile modulele LED. Termenul de difuzor îl vei putea întâlni în cazul corpurilor de iluminat LED liniare sau la profile pentru benzi LED.


Opalescent

Termenul de opalescent poate fi întâlnit în cazul descrierii unui difuzor al unei lămpi. Un difuzor opalescent generează o lumină difuză, de cele mai multe ori ambientală.


Transformator LED

Transformatoarele sau driverele sunt obligatorii în cazul corpurilor de iluminat cu LED. Absența lor ar reduce considerabil durata de viață a corpului de iluminat, până la a se arde. Un transformator reglează tensiunea furnizată corpului de iluminat. Transformatoarele pot fi integrate în corpul lămpii sau se montează separat. În cazul corpurilor de iluminat din oferta noastră vei găsi menționat dacă acestea necesită sau nu un transformator care se comandă separat. Mai mult, vei găsi recomandări de transformatoare potrivite pentru corpul de iluminat pe care urmează să-l achiziționezi.

Citește mai multe informații despre transformatoare în articolul Ce sunt transformatoarele și cum să le alegi


Corten

Corten este un finisaj pe care îl vei întâlni la spoturile încastrate. Corten reprezintă culoarea ruginie. Corpurile de iluminat cu finisaj corten sunt potrivite pentru exterior sau în cazul unui iluminat industrial.


Soclu

Corpurile de iluminat au o dulie specifică care permit un anumit tip de bec, având un anumit soclu. Cel mai des întâlnit tip de soclu este E27. Alte tipuri de soclu sunt E14, G9, GU10 sau R7s.


UGR

UGR (Unified Glare Rating), indice de evaluare a orbirii – măsoară obirea psihologică dată de un sistem de iluminat. Un corp de iluminat cu UGR19 sau UGR17 este potrivit pentru un birou. În oferta noastră găsești corpuri de iluminat liniare LED și panouri LED care sunt potrivite pentru clădirile de birouri.


Dacă termenul căutat nu a fost cuprins în această listă, te rugăm să ne scrii și îți putem oferi sprijin în acest sens.