Coș de cumpărături

Ai observat că unele spații sunt mai reci, iar altele mai calde? Că atunci când mergi la o clinică medicală atmosfera este rece, pe când atunci când mergi într-o recepție de hotel atmosfera este primitoare, te invită la relaxare? Toate aceste diferențe au la bază temperaturi de culoare diferite.

Pentru o înțelegere mai clară, explicăm mai jos ce presupune temperatura de culoare, care sunt tipurile de temperatură de culoare pe care le poți întâlni la corpurile de iluminat și ce tip de lumină se potrivește pentru fiecare tip de cameră. La final, sperăm că ți-am oferit explicații suficiente pentru a face alegeri potrivite pentru încăperea pe care vrei să o luminezi.


Ce este temperatura de culoare?

Temperatura de culoare este un indicator care arată gradul de încălzire a sursei de lumină. Temperatura de culoare se măsoară în Kelvin (K) și poate varia de la alb ultra-cald la alb rece. De exemplu, flacăra unei lumânări este egală cu 1800 grade Kelvin, pe când lumina alb rece ajunge la 6000K. Cu cât temperatura sursei de lumină este mai ridicată, cu atât mai mult lumina generată este mai rece. Lumina rece poate ajunge până la nuanțe de albastru deschis, pe când cea caldă poate ajunge la nuanțe de galben-roșu.

Temperatura de culoare nu trebuie neglijată când cumperi un corp de iluminat. Efectele sale sunt clar vizibile în atmosfera din încăpere, care influențează mai târziu starea ta de spirit. Prin urmare, nu alege lămpi cu lumină rece în dormitor, pentru că albul albăstrui te va ține mai degrabă treaz, decât să te invite la odihnă.

Explicăm mai jos fiecare tip de temperatură de culoare, cum ar trebui să fie percepută ea și ce tip de atmosferă creează.


Tipuri de temperatură de culoare


2200K – Alb ultra-cald

Acest tip de lumină este mai puțin întâlnită la corpurile de iluminat. În oferta noastră găsești benzi LED și becuri decorative care au această temperatură de culoare. 2200K este o temperatură de culoare cu adevărat caldă și vibrantă. Este potrivită pentru momentele de final de zi când vrei să te relaxezi sau iei o cină romantică.


2700K – Alb extra-cald

Această temperatură de culoare este alternativa mai plăcută a lui 2200K. La fel, este o lumină puternic caldă, putând avea nuanțe în proporții mici de galben sau portocaliu. Acest tip de temperatură de culoare îl vei întâlni la o paletă largă de corpuri de iluminat: aplice, benzi LED, plafoniere, proiectoare pentru exterior, spoturi, veioze și lămpi decorative. 

Recomandăm folosirea acestui tip de temperatură de culoare în spațiile unde se dorește o atmosferă relaxantă. De asemenea, lumina alb extra-caldă poate fi întâlnită în locurile unde confortul este pe primul loc, cum ar fi în dormitor sau living, cât și în hoteluri, restaurante sau lobby-ul unui teatru.


3000K – Alb cald

Lumina alb caldă este recunoscută drept „lumina tradițională”, pe care o aveau și becurile în trecut. Albul cald are o strălucire de culoarea chihlimbarului. Nuanțele de galben/portocaliu sunt mai temperate, dar, chiar și așa, 3000K rămâne în spectrul luminilor calde. Spre deosebire de 2700K, această temperatură de culoare poate fi întâlnită în oferta noastră și la lampadare, lămpi suspendate, stâlpi de grădină, lămpi de birou sau panouri LED.

Lumina alb caldă asigură o atmosferă primitoare. Din acest motiv este recomandată cu precădere pe casa scării, în holuri, în living, dar și la recepția unui hotel, în sălile de așteptare, vestiare sau foaiere.


4000K/4200K – Alb neutru

Dacă preferi o lumină mai neutră, nici galbenă, nici albastră, albul neutru la 4000K sau 4200K este o variantă ideală. Această temperatură este potrivită în spațiile în care există activitate continuă și în care se dorește ca oamenii să rămână atenți și concentrați. Recomandăm lumina alb neutră în spațiile de birouri, școli, centre comerciale sau în holurile unei clinici medicale. De asemenea, în zona blatului de lucru din bucătărie este ideală o lumină mai neutră. Folosită ca lumină de accent, temperatura neutră poate fi esențială și în muzee sau showroom-uri.

Și acest tip de temperatură de culoare este disponibilă pentru multe corpuri de iluminat. În oferta noastră poți găsi aplice de perete, benzi LED pentru interior și exterior, panouri LED, plafoniere, spoturi, veioze sau lampadare moderne.


6000K – Alb rece

Acest tip de lumină este cea mai apropiată de lumina naturală. Este recomandată mai ales în spațiile care nu au lumină naturală prea multă și unde este necesară pentru desfășurarea activității. Poți instala corpuri de iluminat cu lumină alb rece într-un garaj, spațiu de depozitare, atelier de lucru. De asemenea, 6000K este o temperatură folosită în clinici medicale, săli de operație sau laboratoare.

În oferta noastră găsești corpuri de iluminat cu 6000K în special în secțiunea de spoturi. Spoturi aplicate sau încastrate pentru interior, spoturi pentru iluminat scări exterioare sau spoturi încastrate pentru tavan exterior sau pardoseală exterioară.


Temperaturi de culoare potrivite pentru fiecare spațiu al casei

Pentru o înțelegere mai clară, analizăm mai jos ce tip de lumină se potrivește pentru fiecare spațiu al casei. Ai în vedere un mix de lumini, nu te concentra pe un singur corp de iluminat per fiecare cameră. 

Temperatura de culoare corpuri de iluminat


Care este temperatură de culoare potrivită pentru living?

Livingul reprezintă o zonă de relaxare, în care te bucuri alături de prieteni sau familie de un film sau un boardgame, sau alegeți să povestiți cele întâmplate peste zi. Indiferent de activitatea aleasă, este recomandată o lumină caldă care să creeze o atmosferă relaxantă, primitoare. Poți evita lumina alb neutră și mai ales pe cea rece care dă energie. O lumină confortabilă se potrivește mai mult livingului, cu atât mai mult daca el are rol și de dining room. Pentru zona mesei, poți alege lumini extra-calde, iar pentru canapea lumină alb caldă. 

  • Temperatura de culoare recomandată pentru living: 2200K-3000K


Care este temperatură de culoare potrivită pentru dormitor?

Așa cum am explicat și la living, nici în dormitor nu este recomandată lumina rece. Nicio surpriză până aici! Prin urmare, o lumină cu o temperatură care să te invite la odihnă și relaxare este recomandată. Alege corpuri de iluminat cu lumină extra-caldă și caldă! Atât momentele dinainte de somn cât și trezirea vor fi mai plăcute. Pentru iluminatul general poți opta pentru o plafonieră sau lampă suspendată, iar în zona patului, de preferat, poți alege aplice atât cu lumină ambientală caldă, cât și cu lumină funcțională pentru citit. Ca alternativă, poți completa cu un lampadar care are lumină caldă. Iluminatul în „straturi” este ideal pentru dormitor.

  • Temperatura de culoare recomandată pentru dormitor: 2200K-3000K


Care este temperatură de culoare potrivită pentru bucătărie?

Bucătăria are în general două zone importante: cea de preparat mâncarea și cea de luat masa. Ideal ar fi ca cele două zone să fie analizate separat și să se apeleze la un iluminat dual, un mix între o lumină caldă și una puțin mai neutră.

Pentru zona de gătit, atenția și concentrarea sunt esențiale. Prin urmare, o lumină alb cald-neutră poate fi potrivită în acest caz. În schimb, pentru zona mesei, o lumină caldă este mai indicată, deoarece creează o atmosferă plăcută. Dacă bucătăria are un spațiu mai mare, poți monta o șină cu spoturi, pe care le poți îndrepta în zonele cheie ale încăperii. Într-un spațiu mai mic, poți alege spoturi încastrate, disponibile în oferta noastră într-o paletă largă de dimensiuni și temperaturi de culoare. 

  • Temperatura de culoare recomandată pentru bucătărie: 2700K-3000K, putând crește la 4000K pentru zona blatului de lucru


Care este temperatură de culoare potrivită pentru baie?

Dimineața avem nevoie de energie din toate părțile. Astfel, o lumină alb neutră ne ajută cu siguranță să începem ziua mai activi. Ai în vedere să alegi mai ales pentru zona oglinzii aplice sau spoturi cu lumină neutră. De asemenea, și în duș poți monta o lumină neutră, doar să folosești spoturi rezistente la un grad crescut umiditate. Poți completa iluminatul din baie și cu o lumină caldă, potrivită pentru momentele în care alegi să te relaxezi la final de zi cu o baie caldă.

  • Temperatura de culoare recomandată pentru baie: 3000K-4200K


Care este temperatură de culoare potrivită pentru hol?

Este recomandat să alegi pentru hol corpuri de iluminat cu lumină caldă. Lumina alb caldă este asigură o atmosferă primitoare pentru cei care trec pragul casei tale. Eventual, dacă pe pereți ai picturi sau fotografii cu cei dragi, poți alege aplice decorative pentru tablou sau spoturi orientabile cu lumină neutră.

  • Temperatura de culoare recomandată pentru hol: 3000K


Care este temperatură de culoare potrivită pentru birou?

Fie că ai o cameră dedicată biroului sau doar o zonă rezervată în dormitor pentru birou, lumina nu trebuie neglijată. Spațiul de lucru necesită atenție și concentrare care ajută la productivitate. Prin urmare, o lumină alb neutră este ideală pentru birou. Pe lângă o lumină generală plasată pe tavan, poți completa iluminatul cu o lampă modernă a cărei intensitate poate fi reglată.

  • Temperatura de culoare recomandată pentru birou: 4000K-4200K


Dacă am omis vreun aspect sau îți este neclar vreun subiect, te rugăm să ne scrii și îți putem oferi sprijin în acest sens.