Tipuri de iluminat interior
Vrei să-ți luminezi casa? Mai jos îți prezentăm 6 stiluri de iluminat pentru interior de care să ții cont dacă îți dorești un iluminat ideal.
Tipurile de iluminat nu funcționează independent, ci este nevoie de o îmbinare a lor ținând cont de nevoile tale pentru asigurarea unui confort vizual ridicat.
Primele trei tipuri de iluminat se referă la rolul pe care îl au, iar următoarele trei se referă la direcția în care este reflectată lumina.
1. Iluminat general
Iluminatul general este susținut de iluminatul de accent și cel funcțional. În mod ideal, iluminatul general asigură lumină pe întreaga suprafață și înălțime a camerei.
2. Iluminat de accent
Iluminatul de accent este folosit pentru a evidenția anumite zone din încăpere, un colț, un tablou, un obiect de mobilier, un obiect de artă, o floare. Iluminatul de accent are rol decorativ în special, punând în valoare designul interior al camerei.
În oferta noastră vei găsi aplice pentru tablou, spoturi de mici dimensiuni sau proiectoare orientabile necesare în asigurarea unui iluminat de accent. Iluminatul de accent este întâlnit în special în camera de zi.
3. Iluminat funcțional
Iluminatul de tip funcțional (eng. task lighting) are rol de a te ajuta în rezolvarea unei sarcini. Acest tip de iluminat este folosit în multiple activități precum cititul, gătitul, work from home, când te joci un board game, practici un hobby creativ (împletit, pictat, handmade) sau studiezi.
Lumina funcțională te ajută să previi oboseala ochilor și îți asigură lumină suficientă care vine în sprijinul iluminatului general. Poți asigura un iluminat funcțional cu o veioză de birou, un lampadar plasat în zona canapelei sau o aplică de perete cu lumină de citit.
4. Iluminat direct
Acest tip de iluminat este cel mai des întâlnit, respectiv cel în care lumina este degajată direct pe suprafețe. Acest tip de iluminat poate să creeze un efect de peșteră (tavan întunecat). Iluminatul direct poate fi asigurat de o plafonieră de tavan sau o lustră suspendată.
5. Iluminat indirect
În acest caz, lumina este direcționată către tavan sau un perete, iar apoi reflectată indirect în încăpere. Iluminatul indirect creează un efect prin care camera pare mai înaltă, iar intensitatea luminii este mai scăzută. Pentru a asigura un iluminat general nu este potrivită o lumină indirectă. Lumina indirectă poate fi realizată cu ajutorul unui proiector aplicat, unui lampadar sau o aplică care face lumină în sus. De asemenea, iluminatul indirect poate fi realizat în scafe cu ajutorul benzilor LED montate într-un profil de aluminiu.
6. Iluminat direct/indirect
Cu ajutorul unui corp de iluminat suspendat, lumina este direcționată direct pe suprafațe, dar și indirect via un tavan. O astfel de lumină asigură un grad ridicat de confort vizual, recomandat într-un birou sau o sală de ședințe. Un iluminat direct/indirect este o combinație ideală între calitate și eficiență energetică. Un astfel de iluminat poate fi asigurat de un corp de iluminat liniar LED cu emisie dublă.