Unghiul de lumină – ce este și cum îl alegi
Vrei să știi ce suprafață va fi luminată de către un corp de iluminat? Atunci, este important să ai în vedere unghiul de lumină pe care acesta îl poate face. Unghiul de lumină al unui corp de iluminat arată gradul de deschidere al fasciculului de lumină. Cu cât unghiul de lumină este mai mare, cu atât mai mult suprafața luminată va fi mai extinsă.
Cum să alegi unghiul de lumină potrivit
Cum unghiurile de lumină sunt măsurate în grade, nu trebuie să credem că opticile cu mai multe grade sunt mai bune. Pentru un iluminat distribuit în mod egal care să asigure un ambient confortabil, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Un corp de iluminat cu un unghi de lumină mai mic asigură un fascicul de lumină concentrat, pe când unul cu un unghi mai mare oferă o lumină dispersată pe o suprafață mai mare. Mai jos găsești câteva explicații pe care să le ai drept referință în alegerile tale.
Unghiuri de lumină mici
Corpurile de iluminat cu o optică mică (5°-25°) sunt folosite cu rol de a evidenția o zonă, un punct cheie al camerei. Spoturile sunt printre corpurile de iluminat care pot să aibă optici atât de mici, fiind folosite pentru a ilumina un obiect de artă sau o măsuță de colț pe care se regăsesc câteva reviste. Plasează astfel de corpuri de iluminat pe lateralele camerei. Poți folosi spoturi cu unghi atât de mic pentru a asigura un iluminat de accent.
Unghiuri de lumină medii
Corpurilor de iluminat care sunt folosite pentru uz casnic general pot să aibă o optică medie (35°-50°), care este suficientă pentru tavanele standard. Pe lângă iluminatul casei, acest tip de optici pot fi folosite cu succes și în iluminatul hotelurilor, al restaurantelor sau al spațiilor comerciale. Pentru tavanele mai înalte, este de preferat să se folosească optici puțin mai mici (aproximativ 25°).
Unghiuri de lumină mari
Opticile deschise (60°-120°) sunt folosite în special în încăperile mai mari. De exemplu, un garaj, o zonă de birouri tip open-space sau un living room încăpător. Corpurile de iluminat cu unghiuri de lumină mari sunt ideale pentru un iluminat general (flood lighting). Un unghi de lumină de peste 60° nu presupune automat că vei avea o lumină mai puternică, ci doar că aceasta este dispersată pe o suprafață mai mare. Pentru intensitatea luminii, trebuie să ai în vedere cantitatea de lumeni generată de lampă, despre care am scris mai pe larg în articolul „Ce sunt lumenii?”.
Într-un living room poți opta pentru corpuri de iluminat cu optici mai deschise de peste 60° – aici nu ai nevoie obligatoriu de o lumina puternică. În schimb, poți opta ca pe laturile camerei să folosești spoturi cu unghiuri de lumină mai închise pentru a evidenția anumite puncte.
Cum măsori unghiul de lumină
Nu este necesar să măsori unghiul de lumină. Acesta este oferit pentru fiecare corp de iluminat LED de către producători și îl vei întâlni menționat în specificațiile produsului de care ești interesat.
Unghiul de lumină este stabilit pentru orice corp de iluminat în laboratoare specializate, având în vedere o formulă standard. Potrivit acesteia, unghiul de lumină este măsurat până în punctul în care lumina scade la jumătate față de centrul unghiului. De exemplu, dacă un spot are un flux luminos în centru de 100 lumeni, unghiul de lumină va fi determinat până în momentul în care ajunge la 50 lumeni în extreme. În imaginea de mai jos, unghiul de lumină este reprezentat de triunghiul de culoare galben intens.
Varietate de unghiuri de lumină
În oferta archi|LIGHT am inclus corpuri de iluminat LED cu unghiuri de lumină variate, care să se potrivească oricărui proiect de iluminat. Spoturile sunt în principal printre cele pentru care vei regăsi în dreptul lor mai multe opțiuni de unghiuri de lumină. Mai jos găsești o listă cu corpurile de iluminat pentru care unghiul de lumină este relevant. Deoarece corpurile de iluminat decorativ asigură în general o lumină ambientală, nu se pune accent prea mult pe suprafața luminată, prin urmare au fost excluse din această listă.
- Spoturi pentru tavan sau podea – cum menționam mai sus, unghiurile de lumină la spoturi sunt foarte importante, deoarece sunt corpuri de iluminat arhitectural. Poți alege spoturi cu optică de 5° sau spoturi cu optică extrem de deschisă de 120°. Între cele două intervale, îți oferim o selecție de sute de spoturi cu optici diferite.
- Proiectoare LED pe șină – inclusiv spoturile pe șină prezintă un interval de optici variat de la 12° până la 110°. Fiind folosite în iluminat arhitectural, este important să cunoști suprafața pe care vei urma să o luminezi cu ajutorul unor spoturi pe șină. Prin urmare nu neglija unghiul de lumină în cazul acestor corpuri de iluminat.
- Aplice – aplicele de perete sunt în special folosite pentru iluminat decorativ, astfel că nu este relevant în toate cazurile unghiul de lumină. Cu toate acestea, avem menționat unghiul de lumină pentru aplice care au și rol funcțional, precum aplicele pentru citit sau cele exterioare care sunt folosite pentru iluminat alei, zone de trecere. Aplicele de interior pot să aibă un unghi de lumină cuprins între 25°-65°, iar cele pentru exterior pot ajunge până la 120°, asigurând o lumină suficientă în orice întuneric.
- Plafoniere, lămpi suspendate, panouri sau corpuri de iluminat liniare LED – în cazul corpurilor de iluminat suspendate, optica lor este una extrem de deschisă. Cum aceste lămpi sunt folosite în special pentru iluminat general, ele trebuie să asigure lumină suficientă pe o suprafață cât mai mare. 100°-120° sunt optici întâlnite la acest tip de corpuri de iluminat.
- Proiectoare de exterior pentru iluminat grădina, fațade – la exterior, optica este foarte importantă atunci când urmează să luminezi exteriorul unei case sau o grădină. Opticile pot să varieze de la unghiuri foarte mici, respectiv 14°, până la optici extrem de deschise, respectiv 270°. Cele din urmă asigură un iluminat de tip wall-washing (corpul de iluminat „spală” cu lumină fațada unei case - vezi foto mai jos).
Având aceste informații, te încurajăm ca în momentul selecției de lumini să folosești filtrul de optică (unghi de lumină) pentru a găsi corpurile de iluminat potrivite pentru proiectul tău. Dacă ai nevoie de sprijin, te rugăm să ne scrii.